070-3468288

Borstvoeding of flesvoeding


Borstvoeding bevat alles wat je baby nodig heeft. Het is voedzaam en beschermt tegen allerlei infecties en allergieën. Op latere leeftijd verkleint het de kans op overgewicht, suikerziekte en hoge bloeddruk. Borstvoeding is altijd op de juiste temperatuur, gratis en nog mooi en milieuvriendelijk verpakt ook!


Ook voor jou als moeder heeft het veel voordelen. Borstvoeding zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt en na de bevalling weer snel kleiner wordt. Hierdoor blijft het bloedverlies beperkt. Langdurig voeden verlaagt de kans op borst- en baarmoederhalskanker.

Borstvoeding


Maar borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Soms heeft het in het begin extra tijd en aandacht nodig.

Met name in de eerste week loopt het niet altijd even soepel en gemakkelijk. De kraamverzorgster en wij nemen alle tijd en moeite om daarbij behulpzaam te zijn. Als er speciale problemen zijn, schakelen we een lactatiekundige in.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een lactatiekundig consult in het aanvullende pakket.

Wat heb je nodig voor de borstvoeding?


  • twee voedingsbh's
  • zoogkompressen
  • eventueel voedingskussen en hoes
  • spuugdoekjes

We houden ons aan de 10 vuistregels van de WHO voor borstvoeding. Kijk ook eens op de volgende websites voor nog meer informatie over borstvoeding geven.
borstvoeding.nl
www.borstvoeding.com
voedingscentrum.nl

Flesvoeding


Niet elke moeder kan of wil borstvoeding geven. Flesvoeding is dan een prima alternatief. Dit wordt in supermarkten verkocht en je kraamverzorgster kan je helpen bij het klaarmaken van de flessenmelk. Ze kan jullie ook adviseren over verschillende flessen en spenen en over de hoeveelheden melk die je baby nodig heeft.

Na de eerste week geldt de volgende rekenregel: 150 ml x het aantal kilo's dat de baby weegt gedeeld door het aantal voedingen per 24 uur. Dus een baby van 3 kilo krijgt na een week 150 x 3 = 450 ml per 24 uur, gedeeld door 8 voedingen is 56 ml per voeding. Krijgt de baby 6 voedingen per 24 uur. Dan doe je 450 : 6 is 75 ml in het flesje.

Het is heel belangrijk om je aan de voorgeschreven hoeveelheden te houden. Er bestaat immers een verband tussen teveel flessenvoeding als baby en overgewicht op latere leeftijd.

Wat heb je nodig voor de flesvoeding?


  • Zuigelingenvoeding 0 - 6 maanden
  • 2 flessen en 2 spenen
  • flessenborstel

De meest gebruikte flessen en spenen zijn die van Avent, Difrax en Dr. Brown. Wij adviseren je om vooraf niet een hele flessenuitzet te kopen. Het is vaak handiger om in de praktijk te bekijken wat jouw baby het fijnst vindt.

2004 - 2024 Mundo vroedvrouwen Surlinio