Zes weken na de bevalling zien we je graag terug voor de nacontrole. Je kunt het beste rond drie weken na de bevalling onze assistente opbellen om een afspraak te maken bij degene die jouw bevalling heeft begeleid.
Tijdens de nacontrole kijkt de verloskundige hoe het nu met jou en je baby gaat, hoe de voedingen gaan en hoe jullie leven als ouders bevalt. We controleren of je buikspieren weer goed bij elkaar zijn gegroeid, bekijken je perineum, meten je bloeddruk en controleren eventueel ook je ijzerwaarde (Hb). Tevens hebben we het over anticonceptie. Vaak praten we nog wat na over de bevalling. Ook zijn we benieuwd of je tevreden bent met onze zorgverlening en of je verbeterpunten voor ons hebt.
De kraamverzorgster regelt de overdracht naar het Consultatiebureau. Vervolgens neemt het Consultatiebureau contact met jullie op voor een eerste bezoek bij jullie thuis. Dit bezoek staat los van de gehoortest en vindt meestal 2 tot 4 weken na de geboorte plaats. De wijkverpleegkundige kijkt hoe het met de voedingen gaat en of je baby goed op gewicht is. Totdat de wijkverpleegkundige bij je thuis geweest is, kun je ons bellen met vragen en bij problemen. Daarna neemt zij de zorg van ons over.
Het Consultatiebureau heeft twee keer per week een inloop spreekuur. Hier kun je bijvoorbeeld terecht om je baby te wegen. Heb je een vraag over jouw kind (tot 4 jaar) en wil je dit bespreken met een verpleegkundige? Bel dan de algemene informatielijn: Tel: 070 752 67 00, maandag tot en met vrijdag, 9:00-12:30 uur/13:00-16:30 uur. Als je kindje ongeveer vier weken oud is, is de eerste reguliere controle op het Consultatiebureau.
Direct na de geboorte krijgt je kindje (met jullie toestemming) 1 mg vitamine K toegediend. Dit bevordert de bloedstolling. Dit is voldoende voor de eerste week. Vanaf de 8e dag tot en met drie maanden na de geboorte moet je zelf elke dag 150 microgram vitamine K aan de baby geven. Vitamine K voorkomt met name hersenbloedingen. De baby kan dit zelf de eerste drie maanden nog niet voldoende aanmaken. Als de baby kunstvoeding krijgt, hoeft er geen extra vitamine K meer gegeven worden als het kind 500 ml of meer melk drinkt per dag.
Vanaf de achtste dag na de geboorte tot het 4e levensjaar heeft een kind dagelijks extra 10 microgram vitamine D nodig. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding beter wordt opgenomen in het bloed en in de botten wordt ‘vastgelegd’. Met behulp van zonlicht maakt het lichaam vitamine D zelf aan. Ook voeding is een leverancier van vitamine D, via halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan bijna al deze producten wordt deze vitamine door de fabrikant toegevoegd. Verder zijn vlees, eieren, kaas en vette vis bronnen van vitamine D. Een klein kind maakt nog niet voldoende vitamine D aan. Daarom is extra vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Sinds augustus 2011 moet je ook extra vitamine D aan je baby te geven als je volledige flesvoeding geeft.
Met de hielprik kan een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes worden opgespoord. Hoe eerder deze aandoeningen aan het licht komen, hoe beter. Het kan namelijk ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie baby voorkomen of beperken. Tijdens de zwangerschap of in de eersten dagen na de bevalling krijg je van ons een folder over de hielprik.
De hielprik wordt door de verloskundige tijdens een kraambedcontrole tussen de 3e en 6e dag na de bevalling afgenomen. Je krijgt alleen maar uitslag van de hielprik als er iets niet goed is. “Geen bericht is dus goed bericht”.
Zodra je kind is aangegeven bij de afdeling burgerzaken op het gemeentehuis, volgt automatisch een oproep van het consultatiebureau voor een gehoortest. Meestal krijg je binnen 10 dagen een uitnodiging voor deze test, die rond de 14e dag wordt afgenomen.
De gehoortest wordt op verschillende locaties van het Consultatiebureau afgenomen, maar niet op alle. Vandaar dat je misschien voor de gehoortest naar een ander consultatiebureau moet gaan dan je gewend bent.
De post partum cursus is perfect voor als je meer wilt leren over je bekkenbodem en hoe je handig beweegt met je baby om nek-, schouder- en polsklachten te voorkomen.
We besteden aandacht aan het trainen van de bekkenbodem, bewegingsadviezen (zowel dagelijks leven als sporten), de motoriek van je kindje en hoe je weer rustig kunt opbouwen met bewegen en sporten.
Het is handig om de cursus te starten tussen 4 - 8 weken na je bevalling.
4x dinsdagmiddag van 13:00 - 14:00 uur
kosten: € 60,00
Voor meer informatie of om je in te schrijven kun je ocntact opnemen met Eveline van Balans in Bewegen:
eveline@balansinbewegen.nl
06-28 31 06 59
Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij uw baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt.
U vindt hier meer informatie.