070-3468288

De eerste afspraak


Wanneer de uitkomst van je zwangerschapstest positief is, kun je ons bellen voor het plannen van een eerste afspraak. Je kunt je ook aanmelden via het aanmeldingsformulier. We zullen je eerste afspraak plannen tussen de 8e en 10e zwangerschapsweek, mocht je het prettig vinden dan kunnen we deze afspraak ook eerder plannen.

Echoscopie


Het is mogelijk om voor de eerste afspraak ook een echo afspraak te plannen op onze verloskundige praktijk aan de Scheveningseweg (op maandag, woensdagavond en donderdag). Deze eerste echo (ook wel vitaliteitsecho genoemd) kan gemaakt worden tussen de 8 en 10 weken. Tijdens deze vitaliteitsecho kunnen we controleren of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje van de baby klopt. Voor deze echo plannen we 15 minuten in.

Kennismaking


Kennismaking staat centraal tijdens de eerste afspraak. Daarom zullen we veel vragen stellen.

Medische voorgeschiedenis

We zullen je vragen naar jouw gezondheid en jouw medische voorgeschiedenis. Of je medicijnen gebruikt en zo ja, welke? Ook de gezondheid van de vader van het kindje is van belang. Als je eerder zwanger bent geweest zullen we vragen naar het verloop daarvan. Heb je over eerdere zwangerschappen schriftelijke gegevens, dan vinden we het prettig dat je deze meeneemt. Dit is niet nodig als je eerder bij onze praktijk onder controle bent geweest.

Erfelijke ziektes

We zullen bespreken of er erfelijke ziektes, aangeboren lichamelijke en/of geestelijke handicaps in de familie voorkomen. Mocht dat het geval zijn, dan is het mogelijk te overleggen met een klinisch geneticus.

Persoonlijk verloskundig zorgplan

Deze vragen geven ons inzicht in hoe we de verloskundige zorg voor jou specifiek willen organiseren. We vinden het belangrijk om voornemens, wensen, verwachtingen en misschien ook angsten te bespreken. Voor alle zwangeren maken we een persoonlijk verloskundig zorgplan: dit houdt in dat jouw behoeftes en ontwikkelingen die plaats vinden in de zwangerschap centraal staan.

Weet dat verloskundigen een geheimhoudingsplicht hebben, de informatie die jij ons toevertrouwt zal zonder jouw toestemming de verloskundige praktijk niet verlaten.

We plannen voor de eerste controle 1 uur in.

De termijnecho en het bloedonderzoek in de zwangerschap


Het beste moment voor de termijnecho is tussen de 10 en 12 weken. Deze termijnecho kan gepland worden op onze verloskundige praktijk aan de Scheveningseweg op maandag, donderdag of woensdagavond. Je uitgerekende datum wordt meestal vastgesteld door deze termijnecho. Wij hebben als verloskundige praktijk een volwaardig medisch echocentrum weten te realiseren door samenwerking met STAR-SHL. Dit houdt in dat ook je termijnecho op een geavanceerd echo-apparaat wordt gemaakt en je dus al haarscherpe beelden van je baby te zien krijgt.

De echoscopisten van de STAR-SHL groep zijn gespecialiseerde echoscopisten en doen op onze praktijk ook de Structurele Echoscopische Onderzoeken (SEO's) bij 20 weken.

Mocht je op een andere dag een termijnecho willen plannen dan verwijzen we je graag door naar het echocentrum 'Het Haagse Hof' of één van de ziekenhuizen in Den Haag.

Na de termijnecho nemen we een aantal buisjes bloed af. Het bloed wordt onderzocht op:

  • bloedgroep/rhesusfactor
  • irregulaire antistoffen
  • Hb (ijzergehalte), glucose (suikergehalte)
  • hepatitis B (leverziekte)
  • lues (sexueel overdraagbare aandoening)
  • hiv (sexueel overdraagbare aandoening)

Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.

Indien de NIPT gewenst is, kan deze bloedafname tegelijkertijd worden afgenomen. Je hoeft dus maar een keer geprikt te worden.

Zelf uitrekenen


Om je uitgerekende datum te kunnen bepalen, zullen we je menstruatiecyclus doorspreken. Vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie tellen we de zwangerschapsweken. De werkelijk bevruchting heeft ongeveer 2 weken later plaatsgevonden. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, dit is inclusief de 2 weken voorafgaand aan de bevruchting. Aan de hand van deze bepaling kunnen we de termijnecho inplannen.

Zwangerschaps calculator


Bereken de uitgerekende datum en de duur van de zwangerschap met de onderstaande calculator. Selecteer eerst de eerste dag van uw laatste menstruatie.




Stap 2: Kies het gemiddelde aantal dagen van uw cyclus (22 tot 45; gemiddeld is 28 dagen):


Zwangerschapscontroles


Tijdens de zwangerschap zal je lichaam grote veranderingen doormaken. We houden in de gaten of deze lichamelijke veranderingen passen bij het normale verloop van een zwangerschap. Jouw gezondheid staat centraal. Gedurende de hele zwangerschap kom je op zwangerschapscontrole. In het begin maandelijks, later vaker. Die controles zijn bedoeld om jouw gezondheid en de ontwikkeling en groei van jullie baby goed te bewaken.

Onze verloskundige zorg kenmerkt zich door korte lijnen in alle zorg rondom jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Zo hebben we op onze praktijk aan de Scheveningseweg een all-round echocentrum weten te realiseren door samenwerking met Stichting Huisartsen Lab (SHL). Ook wordt bloedonderzoek en ander laboratoriumonderzoek gewoon ingezet op de vertrouwde verloskundige praktijk. Onze verloskundigen werken met combinatieconsulten: waarbij het echo onderzoek én het laboratorium onderzoek én het consult bij de verloskundige allen aansluitend plaats kunnen vinden. Zo kunnen we je direct uitleg geven en waar nodig actie ondernemen. Een ander speerpunt is dat we voor alle zwangeren een persoonlijk verloskundig zorgplan maken: dit houdt in dat jouw behoeftes en ontwikkelingen die plaats vinden in de zwangerschap centraal staan.

Elke controle opnieuw, onderzoeken we de medische situatie van jou en je baby en bekijken we wat jij nodig hebt om gezond zwanger te zijn. We geven je eerlijke voorlichting en adviezen die aansluiten bij jouw situatie en we maken samen een analyse van de risico's.

Regelmatig werken wij samen met de gynaecologen van de ziekenhuizen in Den Haag. Als het nodig is kunnen we een consult met de gynaecoloog van het HMC - ziekenhuizen Westeinde en Bronovo - plannen bij ons op de praktijk. Tijdens dit consult zullen een verloskundige van Mundo Vroedvrouwen en de gynaecoloog samen met jou/jullie kijken wat de beste zorg is.

Tijdens de controles leren we je ook beter kennen en bouwen we een vertrouwensrelatie op. Zo zorgen we samen voor een goede voorbereiding op de bevalling en is er ruimte om vragen aan ons te stellen, ook als die wat intiemer of moeilijker zijn.

Bloedonderzoek


Bij de termijnecho nemen we een aantal buisjes bloed af. Het bloed wordt onderzocht op:

  • bloedgroep/rhesusfactor
  • irregulaire antistoffen
  • Hb (ijzergehalte), glucose (suikergehalte)
  • hepatitis B (leverziekte)
  • lues (sexueel overdraagbare aandoening)
  • hiv (sexueel overdraagbare aandoening)

Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.

Bloeddruk en BMI


We meten je bloeddruk en bepalen je BMI (Body Mass Index) op basis van je gewicht en lengte.

Duur en tijdstip van de eerste afspraken


De eerste afspraak en vitaliteitsecho kun je plannen tussen de 7e en 10e zwangerschapsweek. De echo duurt 15 min en het consult duurt 1 uur.

De termijnecho en de bloedafname kun je plannen tussen de 10e en de 12e zwangerschapsweek. Als je tevens de NIPT wenst kan de bloedafname ook tijdens deze afspraak plaats vinden. Dan mag je de afspraak vanaf je 11e zwangerschapsweek inplannen.

2004 - 2024 Mundo vroedvrouwen Surlinio