070-3468288

Verlies en rouw


Ceremonify is er voor jou als je een verlieservaring hebt. In de zwangerschap kan je te maken krijgen met (onverwacht) verlies. Dit kan bijvoorbeeld door een of meerdere miskramen. Een stilgeboorte. Maar ook een eerder verlies van een ouder kan je raken in deze bijzondere tijd. Veel rondom rouw zit nog in de taboesfeer en dat kan maken dat het verdriet te weinig ruimte krijgt en je veel alleen draagt. Ik kan je helpen de weg te vinden om het verlies in je leven te integreren.

Bij een verlies komen er veel gevoelens en emoties los. Het is een beweging van energie die zich door je heen verplaatst. Verlies en pijn ervaren in de huidige westerse maatschappij is een grote uitdaging. Deze wereld is er namelijk niet op ingericht. Het is een uitdaging om de tijd en ruimte te vormen om verlies fysiek en emotioneel te ervaren. De focus in de maatschappij is vooral gericht op doorgaan en het leven oppakken, waardoor deze intense gevoelens van verlies stagneren en sluimeren op de achtergrond. In rouw zijn is geen fijne plek om te verblijven, het is donker en eenzaam.

Een zwangerschap en geboorte kan veel processen in gang zetten. Het verlies van een ouder die geen opa of oma kan zijn voor je kind. Of 1 of meerdere miskramen waar verdriet op zit wat nog niet volledig doorvoeld is en bijkomend angst voor ‘nieuw’ verlies. Geboorte en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en kan bij de intense vreugde van nieuw leven ook verdriet loskomen. Dit verdwijnt veelal op de achtergrond.

De interventies zijn lichaamsgericht en bedoeld om ruimte te geven aan de gevoelens die komen kijken bij rouw. Intens verdriet kost veel energie en is het ons vaak niet geleerd hoe daar mee om te gaan. Veel mensen ervaren eenzaamheid in hun proces omdat ze niet gezien worden door hun omgeving. Hun verdriet wordt niet erkend en zo dragen we onze pijn alleen. Dit gaat vaak ten koste van levensenergie en jezelf de ruimte geven voor je gevoelens.

Er zijn verschillende mogelijkheden om ruimte te maken voor je rouwproces. Zo zijn er rouwe sessies waarin je ‘leert te rouwen’. Hoe voorkom je dat je over je rouw heen leeft omdat er zoveel moet en je geen idee hebt hoe je hier mee om moet gaan. Het is een vaardigheid die je eigen gaat maken en Susanne begeleidt je daarin. Dit is heel geschikt voor recent verlies, waarin de fysieke sensaties en klachten veel aandacht vragen.

Er zijn Ceremonies, dit is een uitgebreid traject, waarin het verleden meegenomen wordt naar het heden. Verlies uit het verleden kan je tegenhouden om weer te kunnen genieten van je leven. Vaak is dit grotendeels onbewust. In de Ceremony wordt het verleden geïntegreerd in het heden. Zo komt er weer ruimte voor je verlangens en ga je meer rust ervaren in je leven, nu.

Er zijn community based bijeenkomsten, op monday mourning ben je welkom voor koffie of thee en met je rouw. Dit is op basis van donatie.

Tevens organiseert Susanne maandelijkse rouwcirkels waarin je de mogelijkheid hebt gelijkgestemden te ontmoeten. We verbinden op gekozen thema’s.


Natalie

Susanne is expert en ervaringsdeskundige in rouw en verlies. Ze had altijd al een fascinatie voor het leven en de dood wat aangewakkerd is in Nepal bij de Pashupatinath Temple. Leven en dood komen daar samen. Wat in het westen ontkend en weggestopt wordt kwam daar tot leven en in het zicht. De dood en plein publiek. Het was de start van een reis. Een groot persoonlijk verlies in 2020 heeft haar leren leven vanuit liefde en vertrouwen, met een aardse en nuchtere denkwijze. Daarbij heeft het haar geïnspireerd tot het opzetten van Ceremonify.

Susanne heeft een achtergrond als fysiotherapeut. Haar huidige expertise is in breathwork, hypnose en energiewerk. Haar interventies zijn lichaamsgericht en gemaakt om je te openen naar jezelf en je gevoelswereld. Daar ligt je heling.

Om je de best mogelijke ervaring te bieden op onze website, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.
Bekijk onze cookie policy hier.

2004 - 2024 Mundo vroedvrouwen Surlinio