070-3468288

Kraamzorg


Als verloskundige praktijk kunnen we niet zonder onze collega’s van de kraamzorg. Kraamzorg begint eigenlijk bij de geboorte. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige bij de bevalling. Daarna komt ze de eerste 8 dagen bij je thuis om je te begeleiden en te adviseren.


Je baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakken is het doel van de kraamzorg. Maar de kraamzorg is er ook om te zorgen dat de ouders tot rust kunnen komen en een beetje verwend worden.

Kraambedcontroles


De belangrijkste taak van de kraamverzorgster zijn de medische controles.

Bij de moeder wordt de temperatuur, de hartslag, de stand van de baarmoeder, de toestand van de hechtingen en van de borsten gecontroleerd.

Bij de baby moeten de temperatuur, het gewicht, de kleur, het verloop van de voedingen en het aantal poep en plasluiers dagelijks worden bijgehouden.

Deze medische controles legt zij dagelijks vast in het zorgdossier. Als verloskundige is dit zorgdossier een belangrijke bron van informatie. Zo weten we hoe het met jullie gaat als wij op kraamvisite komen. De kraamverzorgster heeft een belangrijke signaleringsfunctie, bij vragen of problemen zal zij in actie komen en de verloskundige consulteren.

De kraamverzorgster geeft voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging, borst- en flesvoeding. Ze helpt je met het geven van borstvoeding en/of flesvoeding aan jullie baby.

De kosten voor de kraamzorg worden deels vergoed door je zorgverzekeraar. Bij een basisverzekering betaal je een eigen bijdrage van € 4,70 per uur en bij sommige aanvullende verzekeringen wordt deze eigen bijdrage (deels) vergoed. Kijk daarom voor dat je je aanmeldt bij een kraamzorgbureau goed naar je zorgverzekering en wat wel of niet vergoed wordt.

Wij werken in principe met alle kraamzorgbureau's samen. Je bent vrij om het kraamzorgbureau van je voorkeur te kiezen. Heb je geen voorkeur dan adviseren wij Kraamzorg 1 op 1 (kraamzorg1op1.nl) of Bureau Klasse Kraamzorg (bureauklassekraamzorg.nl) of Babycare (babycarekraamzorg.nl) Wij hebben goede ervaringen met deze kraamverzorgsters. Kijk altijd bij je verzekeraar na of zij samenwerken met het kraamzorgbureau voor je bent aangemeld.

We adviseren je in de zwangerschap samen met de kraamverzorgster te bespreken hoeveel uur zij dagelijks jullie zal komen ondersteunen. Zij komt minimaal 3 en maximaal 8 uur per dag langs, afhankelijk van wat jullie wensen zijn en wat de afspraak is met het kraamzorgbureau. Houd er rekening mee dat je bij veel kraamzorgbureaus een minimaal aantal aan uren per dag moet afnemen. Bij een normaal verlopend kraambed heeft een vrouw recht op 49 uur kraamzorg. Als het nodig is kunnen wij de kraamzorg t/m de 10e dag met enkele uren per dag verlengen. Hierna is het wettelijke recht op kraamzorg afgelopen.

Kraamzorgbureau's


Kraamzorg 1 op 1

kraamzorg1op1.nl

Kraamzorgondernemers

kraamzorgondernemers.nl

Coöperatie Kraamzorggroep

cooperatiekzg.nl

Bureau Klasse Kraamzorg

bureauklassekraamzorg.nl
Telefoon 070 - 3873305

 • Maandag and Dinsdag:
  • 9:00 tot 12:00
  • 14:00 tot 17:00
 • Woensdag and Donderdag:
  • 9:00 tot 12:00
  • 14:00 tot 18:00
 • Vrijdag:
  • 9:00 tot 12:00

Babycare Kraamzorg

babycarekraamzorg.nl/regio/kraamzorg-den-haag/
Telefoon 088-0157300

Kraamzorg in het ziekenhuis


Naast of in plaats van kraamzorg thuis is er ook de mogelijkheid om kraamzorg in het Geboortehotel in het Haga Ziekenhuis of in het Ibis geboortehotel te ontvangen. Je kunt hier na de bevalling alleen of samen met je partner verblijven. Deze optie is voor kraamvrouwen zonder medische indicatie. Een medische indicatie is een reden waarom je in het ziekenhuis zou moeten verblijven. In het Geboortehotel is 24 uur per dag kraamzorg aanwezig en je kunt er één of enkele dagen of de gehele kraamtijd doorbrengen. Voor kraamzorg in het Geboortehotel gelden wel speciale tarieven. Kijk hier voor op de website.

2004 - 2024 Mundo vroedvrouwen Surlinio