070-3468288

Zwanger zijn


Elke vrouw is anders en elke zwangerschap is daarmee ook anders. Het eerste trimester van de zwangerschap wordt gekenmerkt door een hormonale omslag. Het kan zijn dat het uitblijven van je menstruatie het enige teken is van de zwangerschap. Maar het kan ook dat je duidelijk merkt dat je lichaam zich aanpast aan die verandering. Misselijkheid, vermoeidheid en bandenpijn zijn dan de meest voorkomende klachten.

Moeders voor moeders


Voor meer informatie ga naar de website van Moeders voor Moeders.

Misselijkheid


De bevruchte eicel en later de placenta produceren het hormoon HCG (Humaan Chorion Gonadotrofine). Door dit hormoon kan je je misselijk voelen. Misselijkheid is niet makkelijk te behandelen. Wat wel kan helpen is te vermijden dat je maag leeg is. Eet daarom 's ochtends iets voordat je opstaat en gedurende de dag regelmatig iets lichts. Vermijd ook voeding die zwaar valt of veel vet bevat. Ook regelmatig even rust overdag en een goede nachtrust kunnen misselijkheid beperken. Wanneer de misselijkheid te erg wordt, kunnen er in overleg met de huisarts of de gynaecoloog medicijnen worden voorgeschreven.

Vermoeidheid

Hormonale veranderingen en de groei van de baarmoeder en de baby kosten extra energie. Het is dus normaal dat je je moe voelt. Hier is meestal niets aan te doen. Je hebt meer uren slaap nodig. Na het eerste trimester nemen de vermoeidheidsklachten meestal af.

Bandenpijn


De groei van je baarmoeder kan een krampende pijn veroorzaken. Het mee-rekken van de banden van de baarmoeder kan een scherpe pijn in de liezen geven. Beide klachten horen bij een normale zwangerschap.

Divers

Andere zwangerschapsverschijnselen die vaker voorkomen zijn; vaak moeten plassen, gevoelige of pijnlijke borsten en emotionele veranderingen. Het hoort er bij maar als het te erg wordt, schroom niet het met ons te bespreken.

Misselijkheid en overgeven


Misselijkheid en overgeven is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. In de ochtend zijn de klachten vaak het ergst. Dat heeft met de hormonale en lichamelijke veranderingen te maken. Je lichaam moet eerst nog wennen aan de nieuwe situatie. Het helpt vaak om in de ochtend langzaam op te staan en in bed alvast een kopje thee te drinken en wat te eten. Zoals bijvoorbeeld een cracker, mueslireep of beschuitje. Het is ook heel normaal dat je gedurende de dag verminderd eetlust hebt en gevoelig bent voor bepaalde geuren. Als je overmatig overgeeft en of helemaal niet kunnen eten en of drinken, neem dan contact met ons op.

Vermoeidheid


Veel vrouwen hebben tijdens het begin van de zwangerschap last van vermoeidheid. Je lichaam werkt hard om de zwangerschap een goed begin te geven. Daarom blijft er minder energie voor jezelf over. Na drie maanden gaat deze klacht gelukkig weer over en voel je je de volgende maanden juist fitter en krachtiger. Als je wel last hebt van aanhoudende vermoeidheid ook na de eerste drie maanden, horen we dat graag tijdens je zwangerschapscontrole. We zullen dan samen kijken wat we er aan kunnen doen.

Obstipatie


Obstipatie houdt in dat je harde ontlasting hebt en niet meer elke dag op een normale en ontspannen manier naar de wc kunt gaan. Obstipatie kan ook pijn in je onderbuik veroorzaken. Daarom is het heel belangrijk om hier iets aan te doen. Vezelrijk eten, voldoende drinken, regelmatig bewegen en een gevarieerde voeding helpen je erbij. Als dit niet voldoende is kan het ook helpen lijnzaad door je eten te doen of lactulose te gebruiken. Tijdens het spreekuur kunnen we je hier meer advies over geven.

Onderbuikpijn


In het begin van de zwangerschap voel je vaak wat pijn in je onderbuik omdat je baarmoeder groeit. De ene vrouw heeft hier meer last van dan de andere. Later in de zwangerschap voel je meer pijn aan de zijkanten en in je liezen. Dat noemen we bandenpijn. Dat is heel normaal. Je baarmoeder is groter en zwaarder geworden en je banden moeten nu meer gewicht dragen. Let goed op je houding en zorg dat je niet te zwaar tilt. Vanaf de 20e week is het beter om niet recht omhoog uit bed te komen, maar over je zij op te staan. Obstipatie kan ook een reden zijn voor pijn in je onderbuik. Het is raadzaam hier iets aan te doen. Als je zeurderige pijn in je onderbuik hebt kan dit ook een teken van een blaasontsteking zijn. We willen graag dat je dergelijke klachten snel aan ons doorgeeft.

Bloedverlies


Bij één op de vijf zwangere vrouwen komt in de eerste drie maanden bloedverlies voor. Vaak heeft het bloedverlies geen betekenis en houdt vanzelf weer op. Soms is het een teken van een beginnende miskraam. Dan gaat het bloedverlies doorzetten en je krijgt er ook buikkrampen bij, alsof je hevig ongesteld gaat worden. Soms kun je bloedverlies hebben nadat je hebt gevreeën, dat is onschuldig. Later in de zwangerschap als je bijna bent uitgerekend kun je een beetje bloedverlies krijgen omdat je veel harde buiken hebt. Bloedverlies is altijd een goede reden om ons te bellen. Bij veel bloedverlies bel je de spoedlijn.

Vaginale afscheiding


Het is heel gebruikelijk om als zwangere vrouw meer afscheiding te hebben dan je gewend bent. Normale afscheiding is licht van kleur of doorzichtig en oogt een beetje slijmerig. Groene, bruine of brokkelige afscheiding wel of niet gepaard met jeuk is een goede reden om telefonisch contact met ons op te nemen.

Maagzuur


Vanaf rond 30 weken kun je last hebben van maagzuur. Dat heeft er met name mee te maken dat de baby je maag iets opzij drukt en het zuur dan gemakkelijker omhoog kan stijgen. Hiervoor kun je een glaasje melk drinken of op amandelen zonder vliesje kauwen. Het kan ook helpen iets rechter op te slapen dan je normaal doet. Je mag ook middelen tegen maagzuur gebruiken, als die maar geschikt zijn voor zwangere vrouwen. We kunnen je tijdens het spreekuur hierover adviseren.

Bekkenpijn


Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bekkenklachten. Deels is dit normaal. Je spieren en je bindweefsel worden zachter en je bekken wordt iets wijder om tijdens de baring de baby beter te kunnen laten passeren. Let goed op je houding, ga niet te zwaar tillen en zorg ervoor dat je na de 20e week alleen nog maar over je zij uit bed op staat. Daarnaast is het goed iets aan sport te doen zodat je spieren in dit gebied worden versterkt. Soms is er sprake van zogenaamde bekkeninstabiliteit. Dat kan voor veel pijn zorgen. In dit geval is het noodzakelijk om een bekkenfysiotherapeut in te schakelen. We werken samen met verschillende bekkenfysiotherapeuten en kunnen je er een adviseren.

Hartslag


Je kunt als je zwanger bent last hebben van een snellere hartslag. Omdat er tijdens de zwangerschap ca. 1,5 liter meer bloed door je lichaam stroomt, moet je hart harder werken dan anders. Dat resulteert in een snellere hartslag. Er is geen reden voor bezorgdheid. Probeer altijd, als je hier last van hebt, rustig door je neus in en uit te ademen. Dan zal het snel weer overgaan.

Urineverlies


Als je zwanger bent kan het gebeuren dat je af en toe ongewenst urine verliest. Dat heeft er mee te maken dat je bekkenbodemspieren iets slapper zijn en de baby soms op je blaas drukt. Als je dit tijdens het spreekuur aan ons doorgeeft, bieden we je oefeningen aan die je kunnen helpen of we verwijzen je door naar een fysiotherapeut.

Vocht vasthouden


Met name aan het einde van de zwangerschap kun je vocht gaan vasthouden. Tijdens de zomermaanden heb je hier meestal iets meer last van dan tijdens de wintermaanden. Je handen en voeten zwellen iets op en je ringen en schoenen passen niet meer zo goed. Dat is normaal. Je hoeft niet zoutarm te eten of minder te gaan drinken, dat werkt averechts. Als je in korte tijd veel vocht vasthoudt of veel aankomt, neem dan snel contact met ons op.

Jeuk


In de zwangerschap kan om verschillende reden jeuk ontstaan. De meest voorkomende jeuk is de zogenaamde zwangerschapsjeuk. Vaak heb je dan ook last van pukkeltjes. Soms heb je alleen maar jeuk op je buik. Dat ligt vaak aan het uitrekken van de huid omdat je buik groeit. Om dit te verhelpen kun je mentholgel of olie gebruiken. Jeuk over het gehele lichaam of alleen op je armen en benen (handen en voeten) zonder uitslag is reden voor extra onderzoek. Neem hiervoor contact met ons op.

Harde buiken


Vanaf 30 weken gaat je baarmoeder regelmatig samen trekken. Dat noemen we “harde buiken”. Hiermee bereidt de baarmoeder zich alvast voor op de bevalling. Sommige vrouwen voelen de harde buiken duidelijk en andere helemaal niet. De harden buiken zijn onschuldig zolang zij geen pijn doen en ook niet regelmatig zijn. Als dit wel zo is neem dan via de spoedlijn contact met ons op.

Slaapproblemen


Veel vrouwen kampen tijdens de zwangerschap met slaapproblemen. Soms ligt het eraan dat je vaak naar de wc moet, soms eraan dat je door de groeiende buik geen goede slaaphouding meer kan vinden. Of je hebt met name 's nachts last van harde buiken of een heel bewegelijk baby. Vaak helpt het als je 's middags even een “dutje” doet. Dat kan de cirkel van slapeloosheid doorbreken. Als je niet kunt slapen omdat je je te gespannen of gestressed voelt, is het goed om samen met ons te kijken wat je hieraan kunt doen. Vaak helpt een voetmassage of een glas warme melk met honing voordat je gaat slapen. Slaapmiddelen mogen alleen op voorschrift worden gebruikt.

2004 - 2024 Mundo vroedvrouwen Surlinio